Ontwikkelingen op de energiemarkt

De gemiddelde energieprijzen zijn enorm gestegen. In 2021 kwam de prijs voor het eerst boven de €1 uit, afgelopen maand liep de prijs al op tot € 2,52. Houd er rekening mee dat de energieprijzen langere tijd hoog blijven.

Door de verbeteringen aan de binnen- en buitenkant van uw woning is deze energiezuiniger dan hiervoor. Wel kunnen de stijgende energieprijzen ervoor zorgen dat u meer betaalt dan voorheen, ook als u na de verbeteringen minder energie verbruikt. Hoe kunt u het beste omgaan met uw vaste of variabele contract? Laat u hierover goed informeren door een onafhankelijke partij.

Gebeurtenissen en ontwikkelingen in de rest van de wereld hebben invloed op uw energierekening. Lees hieronder verder om meer te weten te komen hierover.

Europa wil nu echt van Russische energie af
Door de oorlog in de Oekraïne wil Europa zo snel mogelijk stoppen met het kopen van Russische kolen, olie en gas. Het probleem is dat we in Europa tot wel 40% afhankelijk zijn van deze Russische energie. Dat moeten we nu ergens anders vandaan halen, of minder gaan verbruiken. Dat drijft de prijzen enorm op en dat houdt aan.

Makkelijker gezegd dan gedaan
Het inzetten van gas en olie uit andere landen is niet zo makkelijk, omdat iedereen op zoek is naar andere oplossingen. Amerika geeft aan meer te leveren aan Europa. Maar het is maar de vraag of dat ook wel zo snel en zo makkelijk kan. Ook het ‘binnenhalen’ van energie uit andere landen, zoals Egypte en Algerije is niet eenvoudig. Iedereen staat in de rij.

Oorlog heeft negatieve impact op het klimaat
Op zoek naar alternatieven voor Russisch gas en olie maken steeds meer landen langer, of zelfs meer, gebruik van kolen of olie. Terwijl we vanwege het klimaat juist veel minder kolen en olie moeten gaan gebruiken. Om de klimaatdoelen – van in eerste instantie 2030 – te halen moeten we deze extra klimaatschade ‘later’ weer inhalen, dat zal vast ook weer kosten met zich meebrengen.

Impact corona in China
Door corona zitten de meeste steden in China nog steeds in een strenge lockdown. Dat heeft tot gevolg dat de Chinese economie vertraagt en dat zorgt weer voor minder energieverbruik. Hierdoor neemt de druk op de energiemarkt wat af en remt het de prijsstijging. Voor de huidige energieprijzen komt dat ‘goed uit’. De eerste steden in China kondigen versoepelingen aan, dat is een extra factor die de energieprijzen verhoogt.

Energie toeslag
Omdat de energieprijzen de laatste tijd flink zijn gestegen, biedt het Rijk een eenmalige energietoeslag aan. De energietoeslag is bedoeld voor huishoudens met een inkomen tot 130 procent van het wettelijk sociaal minimum. Sommige inwoners van Alblasserdam die bekend zijn bij de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) hebben deze toeslag automatisch ontvangen. Zij kunnen de toeslag dan niet nog een keer aanvragen. Andere inwoners van Alblasserdam die niet bekend zijn bij de SDD, maar wel recht hebben op de toeslag, kunnen deze zelf aanvragen. Dit kan via een formulier op de website van de SDD. Controleer daarom of u misschien ook recht hebt op deze toeslag!

Plaats een reactie