Veelgestelde Vragen

Veelgestelde Vragen

In dit bericht leest u alle Veelgestelde Vragen en de Antwoorden. De vragen en antwoorden zijn verdeeld in categoriën. Zo kunt u makkelijk zien waar uw vraag staat!

Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op via telefoon of e-mail en wij beantwoorden ook graag uw vraag!

Energiemaatregelen

Kunststof kozijnen met HR++ glas

Uw woning krijgt overal nieuwe kunststof kozijnen met HR++ glas. Hierdoor is uw woning straks beter geïsoleerd. Bij het vervangen van de kozijnen worden de klepramen vervangen door vast glas met een zelfregelend ventilatierooster. De draai- of kantelramen worden vervangen door draaikiepramen. Dat betekent dat u uw raam als een deur open kan doen én op een kiepstand open kan zetten. Een aantal kozijnen hebben na de werkzaamheden een nieuwe indeling. U leest hierover meer op pagina 21 van uw BewonersMap.

Aan de buitenkant krijgen de kozijnen een donkere kleur. Op pagina 33 van de BewonersMap is van deze kleur een indruk gegeven. Aan de binnenkant van de woning zijn de nieuwe kunststof kozijnen wit. U mag de nieuwe kozijnen niet verven. 

Na de werkzaamheden is uw woning voorzien van een vraaggestuurd mechanisch ventilatiesysteem. Dat is een slim systeem, dat bestaat uit verschillende onderdelen die slim met elkaar samenwerken. Deze onderdelen zorgen samen voor een goede luchtkwaliteit in uw woning. Als onderdeel van dit systeem plaatsen wij in de badkamer een afzuigpunt. Deze zuigt, samen met de andere afzuigpunten in de woning, de vochtige en vuile lucht in uw woning af. Als u een raam in uw badkamer zou openzetten, zou het afzuigpunt niet de vochtige en vuile lucht van binnen, maar de verse lucht van buiten afzuigen. Hierdoor zou het systeem dus niet optimaal zijn werken kunnen doen. Daarom plaatsen wij in uw badkamer een geïsoleerd paneel, met daarboven een vast raam met geblindeerd HR++ glas. (Wilt u meer weten over de vraaggestuurde mechanische ventilatie? Kijk dan op 26 en 27 van Uw BewonersMap.)

Tijdens het UitvoerdersGesprek wordt er gekeken of uw raambekleding na de werkzaamheden teruggeplaatst kan worden. In de meeste gevallen zal dit zo zijn. Mocht uw raambekleding toch niet teruggeplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld op de plek waar de kozijnindeling gaat veranderen, dan ontvangt u hiervoor een vergoeding van € 15,- per strekkende meter.

Isolatie & ventilatie

Doordat uw woning straks beter geïsoleerd is en uw woning voorzien wordt van een vraaggestuurd mechanische ventilatiesysteem, maakt schimmel na het uitvoeren van de werkzaamheden minder kans in uw woning. Heeft u recht op een nieuwe badkamer? Dan wordt ook de aanwezige schimmel verwijderd. In andere gevallen is het aan de bewoner zelf om de schimmel te behandelen.

Onderhoudswerkzaamheden

Waterrekening

U betaalt uw waterrekening straks nog gewoon maandelijks als voorschot aan Woonkracht10. Door het plaatsen van de watermeter is uw waterverbruik straks op afstand uit te lezen. Zo wordt er bijgehouden hoeveel water u jaarlijks werkelijk verbruikt. Aan het eind van het jaar worden de maandelijks betaalde voorschotten verrekend met uw daadwerkelijke verbruik. dankzij deze watermeter krijgt u straks dus een eerlijkere waterrekening. Hoe minder u verbruikt, hoe minder u betaalt. U hoeft hiervoor niets te doen.

Balkon

Het balkon aan de voorzijde van uw woning wordt voorzien van een nieuw hekwerk. Het ontwerp vindt u op pagina 33 van Uw BewonersMap. De stang van het balkon aan de achterzijde wordt opnieuw geverfd. Daarnaast wordt het metselwerk hersteld en gereinigd. De balkonkasten en plafonds van de balkons worden geschilderd. Uw balkondeuren worden vervangen door deuren met driepuntsluitingen en de balkonvloer krijgt een nieuwe coating.

De balkondeur in uw badkamer verplaatsen wij naar de naastliggende kamer. In veel woningen wordt deze ruimte gebruikt als slaapkamer. De nieuwe balkondeur én de badkamerdeur zitten straks dus in dezelfde hoek. De deur naar het balkon opent naar buiten en blokkeert daardoor dus niet de deur naar de badkamer.

Asbest

Op een aantal plekken in uw woning zit asbest. Mogelijk is er al een asbestinspecteur bij u langs geweest die in kaart heeft gebracht waar dit precies zit. Waar het noodzakelijk is verwijderen wij dit of maken wij dit onschadelijk op een veilige manier, volgens alle veiligheidsrichtlijnen. U kunt gewoon thuisblijven tijdens deze werkzaamheden.

 

In het kozijn bij uw balkon en de kit van de kozijnen zit asbest. Tijdens het verwijderen van het kozijn plaatsen wij tijdelijk een beschermende wand aan de binnenkant van uw woning. Vervolgens verwijderen wij het asbest vanaf de buitenzijde van uw woning. Ook zit er asbest in een ventilatiepijp. Deze pijp wordt volledig afgesloten, zodat dit onschadelijk is.

Stuur een foto van de beschadiging, naar lohmanweg@uwslimonderhoud.nl, zodat wij de schade kunnen bekijken. Wij bespreken met u of de schade hersteld wordt. Vergeet niet uw huisnummer te vermelden, zodat wij weten om welke woning het gaat.

Extra voorzieningen

De twee radiatoren onder de balkonramen zijn op dit moment bevestigd aan het houten kozijn. Omdat de houten kozijnen worden vervangen door kunststof kozijnen, plaatsen wij hier nieuwe radiatoren. Alle andere radiatoren in uw woning worden niet vervangen, maar wel voorzien van een thermostaatknop. Hierdoor kunt u de temperatuur in uw woning straks beter regelen.

Alles wat op de buitenmuur is aangebracht zoalszonweringen, rolluiken, televisieschotels en airconditioning worden ZAV’s genoemd. Dit staat voor Zelf Aangebrachte Voorzieningen. Het is de keuze van de bewoner of hij/zij een ZAV wil aanschaffen, en het is ook aan de bewoner om deze te verwijderen en/of terug te plaatsen. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden moet de gevel helemaal vrij zijn van obstakels. Daarom wordt van de bewoner verwacht om de ZAV tijdelijk weg te halen. Lukt dit niet? Laat het ons weten tijdens het UitvoerdersGesprek. SlimOnderhoud kan alleen uw zonwering weghalen en terughangen wanneer u ook een schadeformulier ondertekend.

Hangen er zaken in de portieken die u wilt houden? Bespreek dit dan met de Uitvoerder. Vaak moet u deze weghalen en kunt u ze na de werkzaamheden zelf weer terugplaatsen.

Nieuwe Badkamer, keuken en/of TOILET

Om te bepalen welke badkamer, keuken en/of toilet toe is aan vervanging voeren wij bouwkundige inspecties uit. Aan de hand van deze inspecties bepaald Woonkracht10 welke badkamer, keuken en/of toilet toe is aan vervanging. Is de inspectie bij u nog niet uitgevoerd? Zodra de coronamaatregelen het toelaten neemt het inspectiebureau contact met u op. Nadat wij alle inspecties uitgevoerd hebben laat Woonkracht10 u via een aparte brief weten of u recht heeft op een nieuwe badkamer, keuken en/of toilet. Deze werkzaamheden staan dus los van  uw AkkoordVerklaring (en de 70% BewonersAkkoord)

Heeft u recht op een nieuwe badkamer, keuken en/of toilet, maar wilt u deze liever niet laten vervangen? Laat het ons dan weten.

In de badkamer plaatsen wij een stopcontact wanneer deze er op dit moment nog niet zit. Dit doen wij ook als u geen recht heeft op een nieuwe badkamer.

Voorbereidingen & planning

Voor het uitvoeren van een aantal werkzaamheden moeten wij binnen in uw woning zijn. Wij informeren u hier vooraf over. We plannen de werkzaamheden zo dat we nooit in alle ruimten tegelijk moeten zijn. Zo kan uw huisdier altijd in een ruimte verblijven waar de werklieden niet hoeven te zijn. Tip: hang een briefje op de deur van deze ruimte. Zo kunnen de werklieden zoveel mogelijk rekening houden met uw huisdier. Heeft u een huisdier? Bespreek dit dan tijdens het UitvoerdersGesprek met de uitvoerder. Maakt u tijdens de werkzaamheden gebruik van een LogeerWoning? Dan kunt uw huisdier gewoon meenemen.

Pas nadat 70% van de bewoners akkoord is met de plannen, en wij dus zeker weten dat de werkzaamheden door gaan, kunnen wij starten met het maken van een planning. De planning is afhankelijk van verschillende zaken, zoals vergunningen, de flora & fauna in de omgeving en de levertijden van materialen. Wij verwachten dat de werkzaamheden in blok 1 kunnen starten vanaf eind voorjaar/zomer 2021.

Kortom, we kunnen nog geen precieze planning aan u geven zolang het nog onzeker is of 70% van de bewoners akkoord gaat met de plannen. Natuurlijk ontvangt u informatie over de planning zodra hier meer over bekend is.  

Tegen de tijd dat de werkzaamheden starten maken we afspraken met u over wanneer we in uw woning moeten zijn. Ook laten wij een afsprakenkaart bij u achter.

Voor het uitvoeren van de werkzaamheden in de berging vragen wij u om ruimte te maken, maar de berging hoeft niet helemaal leeg te zijn. Tijdens het UitvoerdersGesprek bekijkt de uitvoerder wat er in uw berging in de weg staat. Er wordt een opslagcontainer én een afvalcontainer in de straat gezet. De spullen die in de weg staan kunt u dan daar opbergen of, wanneer u dat wilt, direct weg gooien.

Financiën

De huurverhoging gaat in nadat de werkzaamheden aan uw blok zijn afgerond.

Ja, als 70% van de bewoners akkoord gaat met de plannen, gaan de plannen in alle woningen door en krijgt iedereen dezelfde huurverhoging.

Zaken die buiten dit het project vallen, maar waar wel aandacht voor is

SlimOnderhoud richt zich op de werkzaamheden zoals omschreven in uw BewonersMap. Is er iets anders kapot in uw woning? Dan kunt u dit melden bij Woonkracht10. Zij beoordelen de situatie en voeren de reparatie, indien van toepassing, uit.

SlimOnderhoud plaatst geen zonnepanelen op het dak. Wel worden er voorbereidingen getroffen die het mogelijk maken om, op een later moment, eenvoudig zonnepanelen te plaatsen.

Er komt geen brandladder naar het dak. Er zijn echter wel brandveiligheidsinspecties uitgevoerd. Op basis daarvan zijn er een flink aantal brandveiligheidsmaatregelen opgenomen in het plan, bijvoorbeeld woningtoegangsdeuren en rookmelders. Wilt u weten wat u zelf kunt doen om brand te voorkomen? Lees hierover meer op: https://www.brandweer.nl/wonen